Jdi na obsah Jdi na menu

Botanická zahrada Frankfurt

Sukulentní flóra v botanické zahradě Palmen Garten.

Frankfurt nad Mohanem je bohaté bankovní město ve Spolkové republice Německo. Sídlí zde mnoho bankovních institucí, ve kterých údajně pracuje celá čtvrtina práceschopných obyvatel města. Mimo jiné se zde nachází i centrální banka Německa a centrální banka členských zemí EU, které si za měnovou jednotku zvolily Euro. Nedaleko německé centrální banky v severní části města leží botanická zahrada Palmen Garten. Musím se přiznat, že jsem na zájezd, který jsem do zdejší botanické zahrady organizoval, odjížděl s určitými obavami. Pár dní před odjezdem mi jedna zasvěcená duše sdělila, že v porovnání s botanickou zahradou v Heidelbergu je Palmen Garten velmi slabý odvar. Naštěstí se dotyčný velice mýlil. Botanická zahrada Palmen Garten musí uspokojit i ty nejnáročnější obdivovatele kaktusů a sukulentů.

Hned za vstupní budovou se nachází skleníkový komplex, který je rozdělen na úseky představující jednotlivá klimatická pásma. Za zhlédnutí stojí všechny části. Nás samozřejmě nejvíce zajímaly expozice sukulentních rostlin. K zhlédnutí zde jsou bohaté kolekce rodů Opuntia, Euphorbia, Bursera, Adenia, mohutné jedince E. grusonii, celé záhony  aloí, agáve a yucca. Dále několik druhů Uncarina, Pachypodium, spousta cereusovitých kaktusů, stonkových sukulentů atd. Jedná celá část je věnována i broméliovitým. V době, kdy jsem se do ní pokoušel vejít já, se zde konala svatba! Později jsem se již o vstup bohužel nepokusil. Ti trpělivější se dočkali. Bohaté kolekce sukulentů se nacházejí i na venkovních skalkách. Klima je zde jako v okolí Mikulova, takže jim letnění svědčí. Vedle hlavního skleníkového komplexu se nachází ještě několik menších skleníků, které ovšem nejsou přístupné pro veřejnost. My jsme je ovšem měli možnost zhlédnout díky našemu průvodci Jožkovi Nedůchalovi, o kterém se ještě zmíním. Rostou zde vzácnější a drobnější druhy kaktusů a ostatních sukulentů. Nachází se zde téměř kompletní sbírka Notocactusů s registrovaným původem. Ze sukulentů mne osobně zaujaly zejména madagaskarské euphorbie, kolekce cykasů, jatrophy, pachypodia… Seznam rostlin by zaplnil nejméně polovinu stránek ročenky Adenium. Co mne hodně zaujalo a o čem bych se Vám chtěl zmínit, je způsob, jakým se zde rostliny ošetřují. Snahou je dokonale napodobit přírodní podmínky. Proto se zde nepoužívají žádná průmyslová hnojiva, ani chemie proti škůdcům. Jakmile se nějaký škůdce objeví, nasadí se do sbírek jeho přirozený přírodní nepřítel, toho hubí zase jiný hmyzí predátor a tak to  jde stále dál a dál (těchto mezičlánků je až 7), až ten poslední hyne sám. Systém péče o rostliny je obdivuhodný, prý ale velice drahý. Je obdivuhodné, jakých nezvykle velkých rozměrů někteří jedinci - viz. doprovodné fotografie, za těchto podmínek dosahují. Všechny rostliny jsou v perfektní formě.

Na začátku jsem se zmínil o tom, že Frankfurt je bohaté bankovní město. Bohužel správa města má financí nedostatek. V případě botanické zahrady se to projevuje tak, že když odejde jeden zahradník do důchodu, nový se již nepřijme. Z původních deseti zahradníků zde dnes pracují pouze čtyři. Kdo viděl pěstební plochy Palmen Garten, ví, že jim není co závidět. Zatím všechno precizně zvládají, ale z práce, která dříve mohla přinášet radost, se dnes stala otročina. Frankfurtská botanická zahrada v současné době není určena pouze pro milovníky flóry. Stále častěji se zde pořádají nejrůznější kulturní programy – koncerty, divadlo apod., a komerčně zaměřené akce.

Našim průvodcem Jožka Nedůchal – původem z Brna, který téměř 40 let žije ve Frankfurtu a v botanické zahradě pracoval jako zahradník. I po odchodu do důchodu zde dobrovolně a bezplatně pracoval a pečoval o sbírky kaktusů a sukulentů. Patří mu můj obdiv. Díky jemu jsme mohli zhlédnout všechny veřejně nepřístupné skleníky a kolekce.

Budete-li mít cestu do Frankfurtu, nezapoměňte se zastavit i ve zdejší BZ.