Jdi na obsah Jdi na menu

Geneticky modifikované dítě

Geneticky modifikované kaktusářské dítě.

Byl jsem již několikrát svědkem, jak s odchodem majitele sbírky kaktusů a sukulentů za ním záhy odchází i jeho sbírka. V poslední době se také často setkávám s názorem, že chybí mladá kaktusářská generace, která zaujme jednou naše místa. Mladí lidé mají prý dnes jiné zájmy.

Protože já osobně považuji za povinnost zajistit své sbírce za svou osobu nástupce, rozhodl jsem se jednat a postavil jsem se pyšně čelem osudu. Odvážnému štěstí přeje, říká jedno přísloví, a jak to v těchto situacích bývá, pomohla mi náhoda. Dozvěděl jsem se totiž, že Národní ústav genetiky v USA hledá dobrovolníky pro výzkum přenosu genetických vlastností na následující generace lidí. Protože jsem právě v té době plánoval rozšíření sbírky i rodiny, šel jsem do toho. Představte si, že hlupáci Američané chtějí znalosti o genetice využít k tomu, aby jejich děti měly modré oči, blond vlasy, velká prsa a jiné kraviny. To já měl záměry ušlechtilejší. No řekněte sami, jestli přenos genů zajišťujících kaktusářskou posedlost, není chválihodnou záležitostí.

Úvodní dotazník, který jsem musel vyplnit, naplnil americké vědce optimismem. Vyplývalo z něj mimo jiné, že v případě selhání pokusu už nemohu, vzhledem ke svému nadšení pro kaktusy a sukulenty, utrpět větší újmu na zdraví, zvláště po psychické stránce.

Američtí badatelé jsou opravdu fachmani. Za neuvěřitelně krátkou dobu objevili gen, který způsobuje moje výše uvedené nadšení. Nazvali jsme ho společně Kaktusarium sukulentarum. Zbývalo jen vložit tento gen do vajíčka mé ženy a na mne zbyla příjemná povinnost toto vajíčko oplodnit. Podařilo se. Mohu vám, přátelé, s potěšením oznámit, že v době, kdy píši tyto řádky, zbývá jen několik dní do okamžiku, kdy světlo světa spatří první geneticky modifikované dítě na světě, které v sobě nese gen Kaktusarium sukulentarum. Už si nemusím lámat hlavu nad tím, kdo po mě jednou převezme otěže, či jaký osud čeká mé rostliny, až tady nebudu. A z čeho mám největší radost, je ta skutečnost, že se nebudu muset doprošovat svého potomka, aby věnoval svoji pozornost, veškerý čas a um kaktusům a sukulentům, kterým oprávněně náleží.

Závěrem bych vás chtěl všechny vyzvat, aby i vy jste na sebe vzali plnou zodpovědnost za svou sbírku a pořídili si geneticky modifikované dítě. Co na tom, že vám táhne na sedmdesát. Dnes už se tento úkon stává banální záležitostí. Napomohlo k tomu i prohlášení ministra financí, že od 1.1.2013 náklady na genetickou úpravu vašeho potomka bude plně hradit zdravotní pojišťovna.